Notes for a geographical history of wine in Diamantina (1817-2000)
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.3585802Keywords:
Alto Jequitinhonha, Viticulture, EnotourismAbstract
This paper organizes information from different sources on the presence of viticulture in the region of Diamantina, Minas Gerais state, Brazil. This region is recognized since the eighteenth century for its outstanding economic potential for this cultivation, due to its characteristic terroir. Recovering the trajectory of this activity, between the beginning of the nineteenth century and the end of the 1960s, when it was interrupted, we seek to reflect on the previous attempts of implementation and economic viability of the wine industry in the region and a tentative balance of its results in the period. In the context of the recovery of the Alto Jequitinhonha wineries, starting in 2004, rescuing the previous trajectory can contribute to the development and innovation in the regional winery and wine tourism production chain.
References
Bourdieu PFA. Economia das Trocas Simbólicas. Org. Sérgio Miceli. São Paulo: Editora Perspectiva. 1992.
Dickenson J. Viticulture in pre-independence Brazil. Journal of Wine Science. 1995, 6(3): 195-201.
Fernandes AC. O Turíbulo e a Chaminé: A Ação do Bispado no Processo de Constituição da Modernidade em Diamantina 1864-1917. Belo Horizonte: FAFICH/UFMG. 2005.
Gardner G. Viagem ao Interior do Brasil. Belo Horizonte: Ed. Itatiaia. São Paulo: EDUSP. 1976.
Mawe J. Viagens ao Interior do Brasil. Tradução de Selene Benevides Viana. Belo Horizonte: Ed. Itatiaia. São Paulo: Ed. USP. 1978.
Martins ML. A Presença da Fábrica no “Grande Empório do Norte”: Surto Industrial em Diamantina entre 1870 e 1930. Belo Horizonte: CEDEPLAR / UFMG. Anais do IX Seminá- rio Sobre a Economia Mineira. 2009.
Meneses JNC. O Continente Rústico: abastecimento alimen- tar na Comarca do Serro Frio 1750- 1810. Belo Horizonte: FAFICH/UFMG. 1997.
Morley H.(Alice Dayrell Caldeira Brant). Minha Vida de Menina. São Paulo: Companhia das Letras, 1998.
Oliveira LG. A Presença da Igreja nas Ações Abolicionistas do Norte Mineiro: O Caso do Bispado de Diamantina – 1864- 1888. Ouro Preto: UFOP/ICHS. 2011.
Pinney T. From The Beginning to Prohibition: A History of Wine in America. Berkeley, CA: University of California Press. 1989.
Romero LAB. A Viticultura no Estado de São Paulo (1880- 1950). Campinas: Instituto de Economia. UNICAMP. 2004.
Reifschneider FJ. et al. Uma Pitada de Biodiversidade na Mesa dos Brasileiros. Brasília, DF. Edição dos Autores. 2015.
Saint-Hilaire A. Viagem pelo Distrito dos Diamantes e Lito- ral do Brasil. Belo Horizonte: Ed. Itatiaia; São Paulo, Ed. da USP. 1974.
Saint-Hilaire A. Viagem às Províncias do Rio de Janeiro e Minas Gerais. Belo Horizonte: Ed. Itatiaia. 2000.
Saint-Hilaire A. Viagem ao Rio Grande do Sul. Belo Hori- zonte: Ed. Itatiaia. 1999.
Sommers BJ. Geografia do Vinho. Tradução de Pamela An- drade. Osasco, SP: Novo Século Editora, 2010.
Souza JSI. Uvas Para o Brasil. São Paulo: Melhoramentos. 1969.
Tonietto J, Vianello RL, Regina MA. Caracterização Macro- climática e Potencial Enológico de Diferentes Regiões com Vocação Vitícola em Minas Gerais. Belo Horizonte: EPAMIG. Informe Agropecuário 27(234): 32-55. 2006.
Unwin T. Wine and The Vine. An Historical Geography of Viticulture and the Wine Trade. London and New York: Routledge. 1996.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Revista Espinhaço
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.